Het filteren van de adressen is voor enkele regio's verbeterd.
C2000 is sinds juni 2004 het landelijke gesloten digitale netwerk voor mobiele communicatie voor openbare orde en veiligheid. Bedoeld voor gebruik door de Nederlandse politie, brandweer, ambulance diensten, de KNRM, de Kustwacht, de douane en de Koninklijke Marechaussee. Het systeem maakt digitale communicatie mogelijk met meerdere disciplines tegelijk. Opdrachtgever voor het netwerk is het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn in het land zo'n 400 masten voor C2000 gebouwd, die onderling verbonden zijn.
T2000 (in de volksmond C2000) wordt door alle disciplines gebruikt voor de spraak en data communicatie met behulp van portofoons en mobilofoons op basis van de TETRA standaard.
P2000 is met name bedoeld voor de brandweer en ambulancezorg, die met dit systeem "opgepiept" kunnen worden. Dit systeem werkt met pagers op basis van het FLEX protocol. TETRA en FLEX zijn dus volledig gescheiden.
Voor T2000 zijn de frequentiebanden 380.000 – 385.000 MHz (mobiel) en 390.000 – 395.000 MHz (vast) in gebruik. P2000 maakt gebruik van de frequentie 169.650 MHz.
Naast het TETRA netwerk wordt ook een Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) ingevoerd.
Het netwerk is aangelegd en wordt onderhouden door TetraNed, dat voor 50% van KPN en voor 50% van Getronics met Motorola als systeemleverancier. Na de management buyout van Koning & Hartman wordt het gedeelte van Getronics uitbesteed aan Koning & Hartman.
Voorheen hadden alle regionale organisaties van de hulpverleningsdiensten hun eigen netwerken in gebruik, in totaal bijna 100 stuks, verdeeld over heel Nederland. Onderlinge communicatie was daardoor bijzonder lastig. Bij een gezamenlijke inzet, denk aan een grote calamiteit, kan een goede communicatie van levensbelang zijn. Ook waren de oude netwerken gebaseerd op verouderde analoge technologie. De apparatuur was afgeschreven en de aanschaf en onderhoud van de systemen werd steeds moeizamer en duurder. Onafhankelijk onderzoek heeft vervolgens uitgewezen dat de hulpverleningsorganisaties toe was aan een nieuw systeem; C2000.
Multidisciplinaire communicatie; Door het nieuwe netwerk kunnen de brandweer, ambulancediensten, politie en de Koninklijke Marechaussee en enkele andere diensten rechtstreeks met elkaar communiceren via portofoons en mobilofoons.
Niet afluisterbaar; Het C2000 netwerk is goed beveiligd en niet af te luisteren. Hulpverleners kunnen vertrouwelijke of persoonsgevoelige informatie met elkaar uitwisselen zonder bang te hoeven zijn dat anderen het gesprek uit de lucht plukken.
Landelijke dekking; Daardoor kan er even eenvoudig gecommuniceerd worden met hulpverleningsdiensten buiten de eigen veiligheidsregio als daarbinnen.
Spraakkwaliteit; Dankzij de digitale techniek is communicatie in de lucht, over water en op land altijd goed mogelijk.
Datacommunicatie; Met C2000 is het mogelijk een gesprek te voeren en tegelijkertijd andere informatie te verzenden.
Noodknop; Alle mobilofoons en portofoons zijn uitgerust met een noodknopvoorziening. Met een druk op de knop staat de hulpverlener direct in contact met de meldkamer en kunnen zijn collega's automatisch meeluisteren.
Grensoverschrijdende communicatie; Doordat C2000 is gebaseerd op de Europese TETRA-standaard kan er binnenkort ook over de landsgrenzen worden gecommuniceerd met buitenlandse hulpverleners.
Uitval niet mogelijk; Het netwerk is zodanig ontworpen dat het ook onder extreme omstandigheden blijft functioneren. Het raakt, bijvoorbeeld in geval van een calamiteit, niet overbelast.
In België bestaat een gelijkwaardig radiocommunicatienetwerk dat een nationale radiodekking voorziet voor alle Belgische hulpverlenings- en veiligheidsdiensten. Het Belgisch systeem heeft als naam A.S.T.R.I.D. dat een afkorting is van All-round Semi-cellular Trunking Radio communication system with Integrated Dispatching. Het verschil tussen het Belgische en Nederlandse netwerk (buiten de leverancier van de radio-infrastructuur) is dat bij het A.S.T.R.I.D.-systeem een netwerk van digitale meldkamers geïntegreerd is in het TETRA radionetwerk. De Finse tegenhanger van A.S.T.R.I.D. en C2000 is V.I.V.R.E. In Groot-Brittannië wordt het TETRA netwerk uitgebaat door de commerciële operator O2 onder de naam O2 Airwave.
Het T2000 (TETRA) netwerk voor de spraak en data communicatie voor o.a. portofoons en mobilofoons. In de spreektaal wordt met C2000 meestal het T2000 systeem bedoeld. TETRA is een afkorting die staat voor Terrestrial Trunked Radio. TETRA is een digitale standaard voor radiocommunicatie die vooral gebruikt wordt door professionele gebruikers zoals politie en veiligheidsdiensten, transportbedrijven, grote industriële complexen of het leger. TETRA is een officiële standaard opgesteld door het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut ETSI.
Zoals GSM de standaard is voor mobiele telefoons, is TETRA de standaard voor mobiele communicatie voor de Openbare Orde en Veiligheidsdiensten. Het biedt een aantal extra faciliteiten voor de hulpverleningsinstanties en werkt op een andere frequentie dan GSM. Extra mogelijkheden ten opzichte van GSM zijn er bijvoorbeeld op gebied van groepsgesprekken en directe communicatie tussen de mobielen, de zogenaamde DMO (Direct Mode Operation). Gesprekken in C2000 zijn niet meer af te luisteren met scanner, dit heeft te maken met de extra beveiliging die op het C2000 netwerk is toegepast. TETRA ondersteunt 32 Static Cipher Keys en in Nederland is op basis van deze gegevens gekozen voor een eigen ontwikkeld protocol, TEA2. Voor T2000 zijn de frequentiebanden 380.000 - 385.000 MHz (mobiel) en 390.000 - 395.000 MHz (vast) in gebruik.
P2000 is het alarmeringsonderdeel van C2000 op basis van een FLEX protocol. Het netwerk is opgezet om personeel van de hulpdiensten zoals brandweer, ambulance, politie en KNRM op te roepen in geval van een incident of andere situatie waar hun aanwezigheid gewenst is. Hoewel het systeem opgezet is met een hoge mate van bedrijfszekerheid hebben de meeste gebruikers procedures om uitval of overbelasting van dit belangrijke systeem op te vangen. P2000 is een digitaal systeem dat het oude analoge systeem vervangen heeft. Het systeem is in tegenstelling tot T2000 niet gecodeerd.
De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde capcode. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer of IP-adres en identificeert de bedoelde ontvanger. Het verschil is echter dat er meerdere ontvangers kunnen zijn. De opzet van het systeem is dat de benodigde eenheden of personen gealarmeerd kunnen worden zonder dat er teveel mensen worden opgeroepen worden.
Groepsoproepen zijn een standaard onderdeel van het FLEX protocol. Meerdere pagers krijgen hetzelfde bericht. Omdat de hulpdiensten vaak met groepsoproepen werkt (dus meerdere pagers voor dezelfde oproep) is dit één van de belangrijkste redenen geweest om FLEX te kiezen. Voor de groepsoproepen zijn er 16 tijdelijke en dynamische groepscapcodes in de reeks 2029568 t/m 2029583 die alle tegelijkertijd gebruikt kunnen worden indien er meerdere groepsoproepen tegelijk worden verzonden. Daarbij bepaalt het FLEX netwerk wanneer welke pager naar deze tijdelijke en dynamische groepscapcodes moet "luisteren". Deze groepscapcodes zitten standaard in de pager geprogrammeerd.
Bij een oproep voor bijvoorbeeld 4 pagers, met verschillende capcodes, wordt die oproep niet 4 keer verzonden, maar krijgen die pagers tijdens de oproep de instructie om tijdelijk een andere capcode (1 van de 16 groepscodes) aan te nemen en naar een bepaald frame te "luisteren". In die bepaalde frame staat dan de daadwerkelijke oproep en deze wordt dan ook weergegeven.
Bijvoorbeeld:Het FLEX formaat is een hoge-snelheid paging protocol ontwikkeld door Motorola Paging Products Group. Flex is een multiple datarate paging protocol en kan dus met meerdere datarates werken tot wel 6400 bits per seconde (bps). Het meest gebruikte paging protocol is het zogenaamde Post Office Code Standardisation Advisory Group (POCSAG) welke met een datarate werkt tot 2400 bps. FLEX maakt gebruik van 4-level Frequency Shift Keying (4-FSK) en een verhoogde datarate. Doordat de mogelijkheden met POGSAC zijn grenzen heeft bereikt is FLEX een logische opvolger, omdat FLEX 2,67 keer zoveel data kan verwerken dan POCSAG (6400 bps vergeleken met 2400 bps). FLEX is ontwikkeld voor dezelfde frequentiegebieden die POCSAG gebruikt.
FLEX is een synchroon protocol. Dat betekent dat alle zenders en ontvangers op hetzelfde moment werken met een vast tijdsinterval. Het FLEX protocol vereist dat alle ontvangers niet meer dan 5 msec uit de synchrone tijd lopen. Door het synchrone signaal wordt de effectiviteit van het protocol beter en ook de batterij van de pager zal langer meegaan. Bij POCSAG en andere asynchrone paging standaarden wordt er gedurende een bepaalde tijd eerst een "startsignaal" verzonden, welke ervoor moet zorgen dat de pager "wakker" wordt en het opvolgende signaal kan ontvangen. Dit "startsignaal" is eigenlijk verspilde zendtijd en verplicht de pager om het ontvangstcircuit constant te voeden om het "startsignaal" te kunnen ontvangen. Dus een asynchroon paging protocol is minder efficiënt dan een synchroon paging protocol met dezelfde datarate, omdat de zendtijd van het "startsignaal" in een asynchroon protocol kan worden gebruikt voor "echte" data. De FLEX pager maakt gebruik van zijn low power CMOS circuit om synchroon met de tijd te blijven en alleen tijdens de vaste intervallen wordt het ontvangstcircuit voor korte tijd ingeschakeld om een eventueel bericht te ontvangen. Het synchroniseren gebeurd door middel van het GPS (Global Positioning System) tijdsignaal.
FLEX kan gebruik maken van 3 datarates: 1600 bits per seconde (bps), 3200 bps en 6400 bps. De modulatie die gebruikt kan worden is 2-level Frequency Shift Keying (2-FSK) en 4-level Frequency Shift Keying (4-FSK). De 6400 bps FLEX wordt altijd verzonden met 4-FSK, de 3200 bps kan met 2-FSK én met 4-FSK verzonden worden en 1600 bps FLEX wordt altijd verzonden met 2-FSK. Dus er zijn maar 2 baudrates in FLEX; 1600 baud en 3200 baud, waarbij een symbool kan bestaan uit 1 of 2 bits.
De frequentie afwijking voor FLEX is 4.8 kHz voor 2-FSK en 1.6 kHz en 4.8 kHz voor 4-FSK. Onderstaande figuur laat een FLEX 2-FSK signaal zien. Een frequentie boven de basisfrequentie (+4.8 kHz) is een binaire 1 en een frequentie onder de basisfrequentie (-4.8 kHz) is een binaire 0. Bij 2-FSK is er maar één bit per symbool, dus het symbool is de bit.
De data verzonden met 4-FSK maakt gebruik van de Gray-Code, wat niet meer betekent dan dat 2 opeenvolgende levels niet meer dan één bit verschil hebben. De reden om dit zo toe te passen is omdat wanneer een frequentie afwijking op de grens van twee levels ligt en er een verkeerde level wordt gedetecteerd, er maar één bit verkeerd zal zijn. De volgorde van symbolen van -4.8 kHz tot +4.8 kHz is 00, 01, 11, 10. Onderstaande figuur laat een FLEX 4-FSK signaal zien. Het frequentieverschil tussen twee levels is 3.2 kHz.
Onderstaande figuur laat zien hoe de data in FLEX is georganiseerd in cyclussen en frames. Een uur bestaat uit 15 cyclussen. De cyclussen zijn genummerd 0 t/m 14. Elke cyclus is 4 minuten lang en bestaat uit 128 frames. De frames zijn genummerd 0 t/m 127. Elk frame is 1,875 seconden lang. Een frame is de kleinste hoeveelheid data om te verzenden, maar niet elk frame in elke cyclus hoeft verzonden te worden. Maar om de FLEX pagers gesynchroniseerd te houden moet de pager minimaal 1 frame per 4 minuten ontvangen. Dit zorgt ervoor dat de interne klok van de pager gesynchroniseerd blijft en dat de pager het ontvangstcircuit op tijd inschakelt. Dus de minimale eis is dat de pager een frame ontvangt met hetzelfde nummer als in de vorige cyclus. Bijvoorbeeld: als in cyclus 0 frame 30 is verzonden, dan moet het volgende frame uiterlijk cyclus 1 frame 30 zijn.
De pager en zender zijn zo ingesteld dat ze één frame ontvangen en verzenden binnen 2X aaneengesloten frames, waarbij X 0 t/m 7 kan zijn. Dus als X gelijk is aan 0 dan zullen de frames continue ontvangen worden. Wanneer X gelijk is aan 7 dan zal er één frame per 128 frames ontvangen worden, welke dan dus steeds hetzelfde framenummer heeft. Bijvoorbeeld als frame 0 ontvangen wordt en frame 1 t/m 127 worden overgeslagen en frame 0 van de volgende cyclus wordt weer ontvangen, dan is X gelijk aan 7. Dit voorbeeld is de minimale activiteit om de pager gesynchroniseerd te houden.
De opbouw van elk frame is weergegeven in de figuur hieronder. Elk frame bestaat uit een synchronisatieperiode van 115 ms gevolgd door 11 blokken met data, waarbij elk blok een duur heeft van 160 ms. De blokken zijn genummerd 0 t/m 10.
De synchronisatieperiode bestaat eigenlijk uit 2 synchronisatieperioden en frame info. De eerste synchronisatieperiode en frame info wordt altijd verzonden met 1600 bps. De eerste synchronisatieperiode identificeren de baudrate (1600 of 3200) en de modulatie (2-FSK of 4-FSK) van de tweede synchronisatieperiode en de daaropvolgende datablokken. De frame info die tussen de twee synchronisatieperiodes inzit, identificeert het huidige frame nummer en cyclus nummer. Het totale aantal bits in de eerste synchronisatieperiode en de frame info is 144 bits met 1600 bps, welke dus een duur krijgt van 90 ms. De tweede synchronisatieperiode duurt 25 ms. Deze periode is ontwikkeld om de pager om te zetten naar de gewenste modulatie en baudrate.
Elk blok bestaat uit 8, 16 of 32 codewoorden respectievelijk voor 1600 bps, 3200 bps of 6400 bps. Elke codewoord is 32 bits lang en bestaat uit informatie en pariteit bits. De opbouw van deze codewoorden komt terug in het volgende deel. Hier wordt alleen besproken hoe de codewoorden worden verzonden. Van de codewoorden worden eerst alle eerste databits verzonden, vervolgens alle tweede databits enzovoorts tot en met het 32e databit zodat alle codewoorden zijn verzonden. In onderstaande figuur is te zien in welke volgorde de codewoorden worden verzonden met 1600 bps. De 32-bits codewoorden zijn uitgelegd over rijen onder elkaar en worden vervolgens per kolom verzonden. Elke kolom duurt 5 ms om te verzenden.
Het verzenden van de data in de blokken wordt gedaan volgens de opgelegde modulatie en baudrate. Bij 2-FSK geldt dat het signaal overeenkomt met het bitpatroon. Elke bit is gelijk aan één van de 2 mogelijke frequenties. Bij 4-FSK geldt dat 2 bits bij elkaar worden genomen en aan de hand van die formatie één van de 4 mogelijke frequenties wordt gekozen.
Elk codewoord is 32 bits lang en maakt gebruik van dezelfde error-correctie-techniek als POCSAG. In de onderstaande figuur staat de opmaak van een codewoord. De data bestaat uit een Bose-Chaudhuri-Hocquenhem (BCH) forward error correctie met een extra even pariteitbit om de 32 bits woord vol te maken.
De 11 blokken met in total 88 codewoorden met 1600 bps FLEX is de basis van de FLEX codering opbouw. Bij een hogere rate worden de blokken simpel vermenigvuldigd met 2 (3200 bps) of 4 (6400 bps). Aan elk 1600 bps blok wordt een fase gegeven en aan iedere fase wordt een letter gekoppeld (a, b, c en d). Bij 1600 bps wordt alleen fase a verzonden. Bij 3200 bps worden fase a en c verzonden en bij 6400 bps worden alle 4 de fases verzonden. Elk blok bestaat uit 8 codewoorden voor elke fase en worden gemultiplexed zodat de verzendtijd van een blok 160 ms wordt. Bij 6400 bps bestaat elk blok uit 8 codewoorden bij fase a, 8 codewoorden bij fase b, 8 codewoorden bij fase c en 8 codewoorden bij fase d. De FLEX codering opbouw is weergegeven in de onderstaande figuur. De 11 blokken weergegeven in de volgorde waarmee de informatie is geplaatst. Het eerste codewoord van het eerste blok bevat de blok informatie, wat een overhead codewoord is om de opvolgende codewoorden te identificeren. Het 2e tot en met 88e codewoord bevatten het adresveld, vectorveld, berichtdata veld en doelloze codewoorden. Het aantal codewoorden in elk veld is gebaseerd op de verzonden informatie. Het adresveld identificeert één of meerdere pagers. Het vectorveld identificeert het berichttype (tone-only, numeriek, alfanumeriek, etc.) en waar de berichtdata zich bevindt in het berichtveld.
Voor elk 1600 bps FLEX gecodeerde opbouw is één overhead codewoord (blok informatie) per 88 codewoorden. Bij POGSAC is er één overhead codewoord (synchronisatiewoord) per 17 codewoorden. Het percentage van de codering bestemd voor overhead is van 5,88% bij POGSAC gereduceerd tot 1,14% bij FLEX.
De meldkamerbedieningen M2000 omvat o.a. het Geëntegreerde Meldkamer Systeem (GMS) is een softwarepakket gemaakt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en is ontwikkeld om te werken met het nieuwe communicatiesysteem C2000.
Dit softwarepakket zorgt voor een naadloze samenwerking tussen de meldkamers van de diverse hulpverleningsinstanties en de communicatie op straat. Een melding van een burger kan middels GMS snel afgehandeld worden. De software kan zelf een inzetvoorstel doen op basis van locatie, mankracht en aanrijdtijd.
Het GMS stelt, voor een goede informatievergaring, zelf vragen aan de meldkamercentralist: Is de brand groot? Zijn er gewonden? Enzovoorts.
De uiteindelijke alarmering van de diverse eenheden gebeurt ook via het GMS systeem. Hiervoor is het communicatienetwerk C2000 geëntegreerd in het GMS.
Start | Eind | Regio | Dienst |
---|---|---|---|
0000000 | 0009999 | 00. Landelijke Testdoeleinden | n.v.t. |
0100000 | 0102999 | 13. Amsterdam Amstelland | Brandweerdiensten |
0103000 | 0105999 | 11. Zaanstreek Waterland | Brandweerdiensten |
0106000 | 0108999 | 12. Kennemerland | Brandweerdiensten |
0120000 | 0122999 | 13. Amsterdam Amstelland | Ambulancediensten |
0123000 | 0125999 | 11. Zaanstreek Waterland | Ambulancediensten |
0126000 | 0128999 | 12. Kennemerland | Ambulancediensten |
0130000 | 0132999 | 13. Amsterdam Amstelland | Politiediensten |
0133000 | 0135999 | 11. Zaanstreek Waterland | Politiediensten |
0136000 | 0138999 | 12. Kennemerland | Politiediensten |
0200000 | 0202999 | 10. Noord-Holland Noord | Brandweerdiensten |
0220000 | 0222999 | 10. Noord-Holland Noord | Ambulancediensten |
0230000 | 0232999 | 10. Noord-Holland Noord | Politiediensten |
0300000 | 0302999 | 02. Friesland | Brandweerdiensten |
0320000 | 0322999 | 02. Friesland | Ambulancediensten |
0330000 | 0332999 | 02. Friesland | Politiediensten |
0400000 | 0402999 | 01. Groningen | Brandweerdiensten |
0420000 | 0422999 | 01. Groningen | Ambulancediensten |
0430000 | 0432999 | 01. Groningen | Politiediensten |
0500000 | 0502999 | 03. Drenthe | Brandweerdiensten |
0520000 | 0522999 | 03. Drenthe | Ambulancediensten |
0530000 | 0532999 | 03. Drenthe | Politiediensten |
0600000 | 0602999 | 04. IJsselland | Brandweerdiensten |
0603000 | 0605999 | 05. Twente | Brandweerdiensten |
0620000 | 0622999 | 04. IJsselland | Ambulancediensten |
0623000 | 0625999 | 05. Twente | Ambulancediensten |
0630000 | 0632999 | 04. IJsselland | Politiediensten |
0633000 | 0635999 | 05. Twente | Politiediensten |
0700000 | 0702999 | 25. Flevoland | Brandweerdiensten |
0703000 | 0705999 | 14. Gooi en Vechtstreek | Brandweerdiensten |
0706000 | 0708999 | 09. Utrecht | Brandweerdiensten |
0720000 | 0722999 | 25. Flevoland | Ambulancediensten |
0723000 | 0725999 | 14. Gooi en Vechtstreek | Ambulancediensten |
0726000 | 0728999 | 09. Utrecht | Ambulancediensten |
0730000 | 0732999 | 25. Flevoland | Politiediensten |
0733000 | 0735999 | 14. Gooi en Vechtstreek | Politiediensten |
0736000 | 0738999 | 09. Utrecht | Politiediensten |
0800000 | 0802999 | 06. Noord en Oost Gelderland | Brandweerdiensten |
0820000 | 0822999 | 06. Noord en Oost Gelderland | Ambulancediensten |
0830000 | 0832999 | 06. Noord en Oost Gelderland | Politiediensten |
0900000 | 0902999 | 07. Gelderland Midden | Brandweerdiensten |
0903000 | 0905999 | 08. Gelderland Zuid | Brandweerdiensten |
0920000 | 0922999 | 07. Gelderland Midden | Ambulancediensten |
0923000 | 0925999 | 08. Gelderland Zuid | Ambulancediensten |
0930000 | 0932999 | 07. Gelderland Midden | Politiediensten |
0933000 | 0935999 | 08. Gelderland Zuid | Politiediensten |
1000000 | 1002999 | 23. Limburg Noord | Brandweerdiensten |
1003000 | 1005999 | 24. Limburg Zuid | Brandweerdiensten |
1020000 | 1022999 | 23. Limburg Noord | Ambulancediensten |
1023000 | 1025999 | 24. Limburg Zuid | Ambulancediensten |
1030000 | 1032999 | 23. Limburg Noord | Politiediensten |
1033000 | 1035999 | 24. Limburg Zuid | Politiediensten |
1100000 | 1102999 | 21. Brabant Noord | Brandweerdiensten |
1103000 | 1105999 | 22. Brabant Zuid Oost | Brandweerdiensten |
1120000 | 1122999 | 21. Brabant Noord | Ambulancediensten |
1123000 | 1125999 | 22. Brabant Zuid Oost | Ambulancediensten |
1130000 | 1132999 | 21. Brabant Noord | Politiediensten |
1133000 | 1135999 | 22. Brabant Zuid Oost | Politiediensten |
1200000 | 1202999 | 20. Midden en West Brabant | Brandweerdiensten |
1220000 | 1222999 | 20. Midden en West Brabant | Ambulancediensten |
1230000 | 1232999 | 20. Midden en West Brabant | Politiediensten |
1300000 | 1302999 | 19. Zeeland | Brandweerdiensten |
1320000 | 1322999 | 19. Zeeland | Ambulancediensten |
1330000 | 1332999 | 19. Zeeland | Politiediensten |
1400000 | 1402999 | 17. Rotterdam Rijnmond | Brandweerdiensten |
1403000 | 1405999 | 18. Zuid-Holland Zuid | Brandweerdiensten |
1420000 | 1422999 | 17. Rotterdam Rijnmond | Ambulancediensten |
1423000 | 1425999 | 18. Zuid-Holland Zuid | Ambulancediensten |
1430000 | 1432999 | 17. Rotterdam Rijnmond | Politiediensten |
1433000 | 1435999 | 18. Zuid-Holland Zuid | Politiediensten |
1500000 | 1502999 | 15. Haaglanden | Brandweerdiensten |
1503000 | 1505999 | 16. Hollands Midden | Brandweerdiensten |
1520000 | 1522999 | 15. Haaglanden | Ambulancediensten |
1523000 | 1525999 | 16. Hollands Midden | Ambulancediensten |
1530000 | 1532999 | 15. Haaglanden | Politiediensten |
1533000 | 1535999 | 16. Hollands Midden | Politiediensten |
1600000 | 1602999 | 00. K.L.P.D. | n.v.t. |
1700000 | 1702999 | 00. K.M.A.R. | n.v.t. |
1733000 | 1735999 | 00. Kustwacht Centrum | n.v.t. |
1800000 | 1802999 | 00. Landelijke Gelieerden | n.v.t. |
1900000 | 1902999 | 00. Gereserveerd | n.v.t. |